bedrijven en instellingen

diensten voor bedrijven en instellingen

Mijn ervaring wat betreft arbeidsdeskundig onderzoek, arbeidsdeskundig advies en begeleiding in spoor 2 is breed, maar verhoudingsgewijs is de ervaring het sterkst op het gebied van zorg, welzijn en onderwijs.
Daarnaast kunt u een beroep doen op mijn uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van loopbaanvraagstukken.

arbeidsdeskundig advies en begeleiding spoor 2

Bedrijven en instellingen worden geconfronteerd met uitgebreide wetgeving op het gebied van de WIA. Met name voor werkgevers van kleinere en middelgrote bedrijven is dit een grote belasting. Werkgevers hebben in elk geval te maken met een bedrijfsarts of een arbodienst. Een arbeidsdeskundige is een zinvolle aanvulling. Met advies bij dreigende langdurige uitval van werknemers kunnen werkgevers veel geld besparen door arbeidsdeskundige ondersteuning in te schakelen. Deze kan als onafhankelijk adviseur zowel de werkgever als de werknemer van informatie en advies voorzien.

Begeleiding van medewerkers in het kader van re-integratie naar ander werk bij een andere werkgever (tweede spoor) is met name aan de orde wanneer geconstateerd is dat een werknemer door ziekte of door een stoornis niet meer in staat is zijn/haar werk te verrichten en dat ander werk bij de eigen werkgever uitgesloten is. De werkgever dienst dan begeleiding in te zetten met als doel de betrokken werknemer toe te leiden naar ander, passend werk.

arbeidsdeskundig onderzoek

Om te voldoen aan de eisen van de Wet Verbetering Poortwachter wordt van de werkgever gevraagd dat dat duidelijke stappen worden gezet in het re-integratieproces. Wanneer de verwachting van de bedrijfsarts is dat volledige terugkeer in het werk niet mogelijk is, wordt vaak een arbeidsdeskundig onderzoek geïndiceerd om daarmee meer duidelijkheid te krijgen over de mogelijkheden en de perspectieven van betrokkenen, rekening houdend met de door de bedrijfsarts aangegeven beperkingen. Een dergelijk onderzoek kan voorkomen dat door het UWV een boete aan de werkgever wordt opgelegd (loondoorbetaling). Door middel van gesprekken met werkgever, werknemer, bedrijfsbezoek/werkplekonderzoek en waar nodig overleg met de bedrijfsarts, kan de arbeidsdeskundige tot een advies komen.

loopbaanadvies/-begeleiding

Om duurzame inzet van werknemers mogelijk te maken, kan het zinvol zijn dat met werknemers een gesprek wordt gevoerd over hun toekomst binnen de organisatie. De inzet van een externe loopbaanadviseur kan voor medewerkers meer acceptabel zijn dan een gesprek met een personeelsfunctionaris. Ook kan het initiatief van een dergelijk gesprek bij de werknemer liggen die andere ambities heeft dan binnen de organisatie mogelijk zijn.